torstai 22. toukokuuta 2014

NAULAKON PROTOTYYPPI + ESITYSKUVAT

TEHTÄVÄNANTO
Suunnittele naulakko; ajattele aihetta laajasti. Naulakko on ”uusi teollinen tuote”, ei tuunattu yksilöllinen esine. Materiaalien käyttö on vapaa. Mieti työvaiheita ja työjärjestystä valmistusvaiheessa tarkasti.

Toteutus
  1. Ideoi, (luonnostele, ideoi,…luonnostele,…..ideoi)
  2. Luonnostele
  3. Työskentele ideoiden, luonnostellen ja yksityiskohtia mietiskellen. Esittele opettajalle vähintään 3kpl luonnoksia sekä materiaali ja väritietoja.
  4. Esittelyn jälkeen laadi tekn. piirustukset.
  5. Valmista lopullinen tuote; ole kärsivällinen ja tee hyvää laatua.
  6. Pintakäsittele ja viimeistele tuote.

Arviointikriteerit
Ensisijaisesti arvioidaan naulakon toimivuutta sekä esteettistä ja visuaalista kokonaisuutta. Samoin arvioidaan materiaalien käyttöä ja tuotteen kestävyyttä käytössä. Lisäksi arvioidaan toteutuksen huolellisuutta, ideointia ja naulakon uutuusarvoa.



SUUNNITTELU
Piirsin ensin erilaisia vaihtoehtoja mahdollisesta naulakosta. Suunnittelun alkuvaiheessa huomasin jo mieltyneeni aiheeseen kaupunki ja kerrostalo. Piirtelin siis variaatioita kyseisellä aiheella. Variaatioina olivat pystyssä seisova naulakko, kenkänaulakko ja seinälle kiinnittyvä naulakko.

Suunnitteluvaiheessa en halunnut suunnitella naulakkoa mihinkään tiettyyn tilaan tai paikkaan, en tahtonut rajata luovuuttani.

Lopullisen idean jatkokehittelyssä alkuperäisen suunnitelman naulakon koko oli liian suuri. Ulkomitat olisivat olleet 1500 mm leveä ja 1900 mm korkea. Rakenteen kestävyyden ja mahdollisen liikuteltavuuden vuoksi jouduin miettimään lopullista kokoa useaan otteeseen.

Valmistusmateriaaliksi valitsin puun eri muodoissaan, sillä tiesin osaavani työstää sitä kohtuu hyvin.



KUVIA IDEOINNISTA JA ERI VARIAATIOISTA













TEKNISET PIIRUSTUKSET
Naulakon valmistusta varten piirsin käsin projektiot. Projektiopiirustuksen mukaan oli helppo alkaa työstää naulakkoa.




KUVIA VALMIISTA NAULAKOSTA












ESITYSKUVAT
Naulakon jo ollessa valmis harjoittelimme esityskuvien piirtämistä tuotteesta. Piirsin kolme eri variaatiota tuotteesta. Naulakon nimi on "Kaupungissa" ja sitä pystytään käyttämään erilaisissa muodostelmissa ja paikoissa. "Kaupungissa" on moduulinaulakko josta löytyy tulevaisuudessa kahta eri kokoa, joista läytyy vastakkaiset ´kätisyysvaihtoehdot´. Toisin sanottuna eri vaihtoehtoja on neljä ja niitä voidaan asentaa sekä vierekkäin, että vastakkain.







 
NÄYTTÖARVIOINTI
Naulakko tehtävänä oli kokonaisuudessaan ensimmäinen ammattiosaamisen näyttö. Opettajan arvioinnissa sain kaikista osa-aluearvioinneista opettajan sanojen mukaan "kirkkaan kolmosen", arviointiasteikolla 1-3.

Itse olen erittäin tyytyväinen aikaansaannokseeni ja eritoten naulakon uutuusarvoon. Minusta naulakko sopii käytettäväksi julkisissa tiloissa, kuten toimistoissa ja päiväkodeissa, sekä myös kotioloissa. Sitä voidaan käyttää myös tilanjakajana.